MEMondernemers

Hogeschool Inholland Haarlem
Bijdorplaan 15
2015 CE Haarlem

Lynn Weghorst
Anouk Vreman
Lisanne de Snoo
Kathelijne Lammerse
Joey Schoo
Daan Middelkoop

Personeelsrecht

13-09-2013 12:40

CAO

Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Het is een contract waarin zaken zijn geregeld zoals de hoogte van het salaris, vakantiedagen, overwerk, ziekte en pensioen.

Alleen vakbonden en werkgeversorganisaties mogen een CAO afsluiten. Een CAO voor een hele bedrijfstak (bijv. ‘schoonmaak' of ‘metalektro') kan ook ‘Algemeen Verbindend Verklaard' worden door het Ministerie van Sociale Zaken. Dat betekent dat alle bedrijven in die bedrijfstak verplicht zijn om de CAO toe te passen. Ook als het bedrijf geen lid is van de betrokken werkgeversorganisatie.

Nadat de cao door de werkgever met de werknemer is besproken en er akkoord mee is gegaan is het van belang dat je als werkgever de lonen uit zal betalen en natuurlijk loonheffing betaald. Deze wordt betaald over:
- salaris
- overwerkloon
- provisie
- 13e maand
- vakantiedagen
- vakantiegeld
- loon in natura zoals auto van de zaak

Wettelijke verplichtingen werkgever

- minimumloon moet worden betaald
- vakantiegeld
- minimale vakantiedagen
- loon man/vrouw is gelijk voor dezelfde functie

VAR

Je kan een var verklaring aanvragen voor werkzaamheden die je zelf uitvoert, voor 1 of meer opdrachtgevers zodat er duidelijk is wie de loonbelasting moet betalen. Max 1 kalenderjaar geldig.

Vier soorten VAR
- loon uit dienstbetrekking
- resultaten uit overige werkzaamheden
- winst uit onderneming
- inkomsten uit werkzaamheden voor rekening en risico van uw vennootschap

Een VAR verklaring is aan te vragen door de directeur/groot aandeelhouden van een bedrijf die freelancers/ zzp- ers in dienst neemt. Ook kan de freelancer/ zzp- er de VAR verklaring aanvragen.

Freelance werk
Als zzp’er of freelancer werkt u als zelfstandige voor verschillende opdrachtgevers. U zoekt zelf klanten en stuurt een factuur voor uw diensten.

Als zzp’er of freelancer kunt u een zogenaamd verkapt dienstverband hebben. U denkt dan zelf misschien dat u zelfstandig bent, maar de Belastingdienst en het UWV zien dat anders. Daarom is een VAR-verklaring noodzakelijk.

Uitzendkrachten

 

Wanneer je gaat werken via een uitzendbureau begin je in beloning fase A, ofwel een 0- uren contract. Na 78 gewerkte weken heb gewerkt via het uitzendbureau kom je in fase B terecht met betere voorwaarden en een hoger uurloon. Dit geldt echter wel zonder onderbreking van 26 weken of meer.

Als je in fase A werkt, dan werk je op basis van een uitzendovereenkomst met uitzendbeding. Dankzij dit beding mag zowel jij als de opdrachtgever de overeenkomst direct beëindigen.