MEMondernemers

Hogeschool Inholland Haarlem
Bijdorplaan 15
2015 CE Haarlem

Lynn Weghorst
Anouk Vreman
Lisanne de Snoo
Kathelijne Lammerse
Joey Schoo
Daan Middelkoop

Interview met Sander Berendsen (door Anouk Vreman)

26-10-2013 21:51

In dit interview heb ik Sander Berendsen geïnterviewd over zijn bedrijf ‘SBsupply’. Sander is nog maar 19 jaar,  maar hij leidt al drie jaar lang dit succesvolle bedrijf. SBsupply is een internetwinkel in accessoires voor Apple producten. Sander is inmiddels zo succesvol, dat hij zelf hoort bij de 25 meest veelbelovende ondernemers van Nederland onder de 25 jaar van Sprout. 

 

Hallo Sander, allereerst bedankt dat je aan dit interview mee wilde werken! Maar zou je wat kunnen vertellen over jouw bedrijf? Wat doe je precies?

Ik heb een online winkel voor accessoires en gadgets voor Apple producten. Op dit moment exploiteert SB Supply drie webwinkels voor Apple accessoires. Het is een webwinkel voor consumenten, maar ook voor bedrijven. Ik verkoop de producten aan consumenten, maar ook aan bedrijven. Er worden op mijn webwinkel veel verschillende merken verkocht, zoals Apple, Twelve South, BlueLounge, Griffin, SENA, Case-Mate en er is ook een eigen merk: SB.  

 

En hoe ben je begonnen met dit bedrijf? Waarom heb je er voor gekozen om juist een internetwinkel te starten voor Apple accessoires?

Ik heb gadgets en techniek altijd al interessant gevonden en ik hield me hier dan ook veel mee bezig. Ik zag dat E-Commerce zich steeds verder ontwikkelde, er werd steeds meer handel bedreven via het internet. Daarnaast ben ik zelf ook een echte Apple liefhebber. Als je deze twee dingen combineert kom me al snel bij het idee van mijn bedrijf: een internetwinkel voor accessoires voor Apple producten. Ook werkte ik in die tijd in een elektronicazaak, op een gegeven moment dacht ik: dit kan ik zelf ook. Ik ben toen al vrij snel en simpel begonnen, zelfs zonder businessplan. Ik had al wel snel wat logistieke problemen, het verwerken van de orders duurde bijvoorbeeld te lang. Al snel na de oprichting, in de derde maand al, is het bedrijf Transsmart erbij gekomen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de logistiek en het verwerkingsproces van internetwinkels. Hierdoor kon er meer en sneller worden verzonden, doordat de verwerkingstijd ook korter was. 

 

Waarom ben je ondernemer geworden? Heb je er bewust voor gekozen of ben je er meer ingerold door wat je deed?

Het is nooit echt mijn droom geweest om een ondernemer te worden, maar het vak heeft mij wel altijd al geïnteresseerd. Het leek mij wel heel erg leuk om een eigen bedrijf op te zetten en te kijken of het wat zou worden. En het is wat geworden, het is goed gelukt. En ja, daar hoort bij dat ik nu een ‘ondernemer’ ben. Wat ik wel een erg leuke bijkomstigheid vind. 

 

Je bent je bedrijf al begonnen toen je nog op de middelbare school zat. In principe had je nog geen opleiding gehad over dit vak, hoe heb jij ‘de kneepjes van het vak’ geleerd?

Voordat ik echt begon met mijn bedrijf, heb ik me erg veel verdiept in het onderwerp. Zoals ik hiervoor al zei, heb ik geen businessplan geschreven bij het opzetten van mijn bedrijf. Dat scheelde ergens wel, want daarvoor zou ik heel veel verstand moeten hebben van het vak. Nu door mijn opleiding leer ik heel veel bij over het ondernemerschap, waarvan ik veel al kan toepassen op mijn bedrijf.

 

Is het ondernemerschap nog wel te combineren met je opleiding?

Tot nu toe lukt het mij nog wel goed, het gaat met mijn opleiding namelijk ook nog steeds erg goed. Het is soms wel heel druk en dan is het even lastig, maar het scheelt dat ik niet als enige voor SBsupply werk.

 

Er werken dus meer mensen voor SBsupply? Je bent niet meer de enige die voor SBsupply werkt?

Het idee van SBsupply kwam alleen van mij en ik ben ook alleen begonnen. Alleen nu de distributie in Rotterdam zit, heb ik daar drie mensen zitten, Mark, Jan en Stefan, die daar aan mee werken. Daarnaast zijn er nog twee mensen, Roel en Gert-Jan, die de acquisitie doen. Ook heb ik een freelancer ingehuurd voor de website.  

 

Je bedrijf loopt al wel heel goed, maar eigenlijk ben je nog een beginnende ondernemer. Heb je nog grote toekomstdromen? Zo ja, welke?

Ja ik heb nog steeds veel dromen! Ik wil graag nog meer groeien met SBsupply, een groter marktaandeel verkrijgen, SBsupply nog meer uitbreiden naar het buitenland, nog meer naamsbekendheid krijgen en ik wil nog loyaler kunnen zijn naar mijn klanten

 

Je krijgt veel free publicity, bijvoorbeeld door tijdschriften en zelfs door bijvoorbeeld Sprout. Merk je goed dat dit een hele positieve invloed heeft op het bedrijf? Je hoort inmiddels zelfs bij de 25 meest veelbelovende ondernemers van Nederland onder de 25 jaar.

Ja, vooral toen ik inderdaad bij die 25 meest veelbelovende ondernemers van Nederland onder de 25 jaar kwam te horen. Veel mensen worden dan toch nieuwsgierig in wat je doet en gaan een kijkje nemen. Maar elk interview die gepubliceerd wordt is goed voor mijn bedrijf. Er zijn altijd mensen of bedrijven die dat interview lezen, die nog nooit van mijn bedrijf gehoord hadden. Al neemt maar een klein deel de moeite om even een kijkje te nemen op mijn website, het kan altijd nieuwe klanten opleveren.

 

Wat vind je leuk aan het ondernemerschap?

Ik vind het heel fijn dat ik gewoon kan doen en laten wat ik wil. Doordat ik geen baas boven mij heb, hoef ik nooit aan iemand verantwoording af te leggen. Ik kan mijn eigen plan trekken, dat is ook iets wat ik nogal graag doe.

 

En wat vind je de minder leuke kanten van het ondernemen?

Ik vind de verantwoordelijkheid die ik draag nog wel eens lastig. Er zijn mensen die afhankelijk zijn van wat ik doe, dat zorgt ervoor dat ik best vaak de druk voel. Ik moet goed presteren. Ik ben natuurlijk nog maar jong, veel jongeren hebben op deze leeftijd nog niet met die druk te maken. Daarnaast leef je in ondernemer ook veel in onzekerheid, het kan namelijk elk moment helemaal mis gaan. Die onzekerheid vind ik ook een mindere kant van het ondernemerschap.

 

Heb jij nog tips voor beginnende ondernemers?

Ik vind het nu zo even lastig om een goede tip te bedenken voor ondernemers, behalve dan dat je altijd iets moet doen wat je echt leuk vindt en wat je echt interesseert. Zo ben ik een bedrijf begonnen wat te maken heeft met technologie en gadgets, iets wat mij altijd al heeft bezig gehouden. Daardoor vind ik mijn bedrijf zo leuk, het is namelijk echt mijn ding. Ik heb alleen nog wel een tip voor starters die een webwinkel willen beginnen: kies een markt waar je in kunt scoren, een markt die nog niet verzadigd is. Het wordt namelijk steeds moeilijker om een webwinkel te beginnen, omdat er al zoveel webwinkels zijn.