Missie
Een missie bestaat over het algemeen uit de volgende vier onderdelen:
1. Werkterrein
2. Bestaansrecht
3. Betekenis voor belanghebbenden
4. Normen, waarden en overtuigingen
Werkterrein, bestaansrecht en betekenis voor belanghebbenden
De hamvraag bij de missie is ‘What business are we in?’. Je bepaalt wat je business scope is. Je kunt dit doen door het PMC-model van Abell in te vullen. Ook kun je door dit model in te vullen zien waar je kansen liggen en dus inzicht krijgen in je business domain. De volgende drie vragen moeten dan worden beantwoord:
1. Markt: Op wie richten we ons? Dus welke klantgroepen je gaat aanspreken?
2. Product: Wie bieden we aan? Dus in welke behoefte je voorziet.
3. Competentie: Hoe maken we dit waar? Dus waarin je je onderscheid.
Normen, waarden en overtuigingen
Welke normen, waarden en overtuigingen staan centraal in ons handelen? Voorbeelden zijn integriteit, professionaliteit, servicegerichtheid, onafhankelijkheid.
Valkuilen bij het definiëren van een missie
- Een goede missie moet beknopt zijn en een link leggen naar de doelstellingen van de organisatie. Ook wordt aangegeven op welke betrokkenen (klanten, medewerkers of andere belanghebbenden) de organisatie zich richt.
- Holle frasen. Termen als ‘maximale aandeelhouders-waarde’, ‘tevreden medewerkers’ of ‘beste in de sector’ zijn te weinig meetbaar. Het zijn missies waar je medewerkers hun schouders over ophalen. Zorg voor een concrete en aansprekende missie.
- Het bestaansrecht van de organisatie ligt in de buitenwereld. Geen enkele organisatie of afdeling werkt voor zichzelf. Geef in de missie duidelijk aan wat je voor die buitenwereld wilt betekenen en hoe.
- Een goede missie geeft aan waaróm de onderneming haar activiteiten ontplooit. Het volstaat niet om alleen te zeggen wat de organisatie doet. Motiveer het waarom.
- Houd het kort en memorabel. Medewerkers, klanten en andere belanghebbenden moeten de missie makkelijk kunnen onthouden. Geen epistels van meer dan een A4-tje. Een missie bestaat niet uit details, maar uit grote lijnen. Kort en krachtig dus.
- Vermijd jargon en afkortingen. Ga er niet vanuit dat iedereen binnen de organisatie alle afkortingen en jargon snapt. Als je eigen medewerkers het al niet begrijpen, dan begrijpen de mensen buiten de organisatie er waarschijnlijk al helemaal niets van.
Visie
Een visie is inspirerend. Een visie geeft een visionaire en ambitieus beeld van wat een organisatie wil zijn. In de definitie van de visie kijk je naar de wereld van nu en de kansen in de toekomst en beschrijf je de gewenste droomsituatie. Om een visie voor je onderneming te formuleren kun je jezelf de volgende vragen stellen:
1. Welke ontwikkelingen (economisch, sociologisch, technisch, politiek) zijn belangrijk voor onze organisatie?
2. Hoe ziet onze toekomst eruit en die van onze concurrenten?
3. Welke ambities hebben wij op langere termijn?
4. Welke core competence moeten we voor de toekomst gaan ontwikkelen?
Een visie geeft altijd een beeld van de plaats en positie van je eigen organisatie in die verre toekomst en moet aansluiten bij het ingevulde PMC model, zoals gebruikt voor het bepalen van de missie.
Valkuilen bij het definiëren van een visie
Veel valkuilen komen overeen zoals beschreven bij de valkuilen van een missie. Hieronder nog een aantal specifieken die gelden voor een visie.
- Niet creatief naar de toekomst.
- Niet te vertalen in gedrag en beleid.
- Te weinig specifiek voor de organisatie in kwestie.
- Saaie, nietszeggende, nauwelijks inspirerende, vooral beschrijvende feitelijkheden.
- Te weinig inhoudelijke keuzes in de angst iets uit te sluiten.
- Gericht op optimalisatie en niet op innovatie.
Bibliografie
Wat is strategie (n.d.). Opgeroepen op 26 september 2013, van Visie en strategie : https://www.visie-strategie.nl/