Op iedere arbeidsovereenkomst zijn wettelijke regelingen van toepassing. Er zijn verschillende soorten arbeidsovereenkomsten. Een aantal verschillende zijn:
Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
Bij deze arbeidsovereenkomst kun je ervan uitgaan dat de werkgever en werknemer beiden de intentie hebben om zich langere tijd aan elkaar te binden. Voordeel: je kunt niet snel ontslagen worden en zonder al te veel problemen een hypotheek afsluiten.
Deze arbeidsovereenkomst kan op 4 manieren worden beëindigd:
- van rechtswege (bij overlijden)
- met wederzijds goedvinden
- na opzegging door één van beide partijen
- door ontbinding door de rechter
Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Meestal is je eerste overeenkomst er eentje voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld een half jaar. De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd loopt af nadat de afgesproken tijdsduur is verstreken en hoeft dus niet te worden opgezegd. Deze arbeidsovereenkomst mag drie keer worden verlengd. De vierde overeenkomst is automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Ook mag je maximaal een periode van drie jaar een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd krijgen, met een onderbreking van hoogstens drie maanden.
Uitzendovereenkomst
De uitzendovereenkomst is een bijzondere arbeidsovereenkomst. De uitzendkracht is in dienst van het uitzendbureau maar wordt ter beschikking gesteld aan een externe werkgever om arbeid te verrichten onder toezicht en leiding van deze werkgever.
Ook detacheringsbedrijven en arbeidspools vallen onder de definitie van uitzendarbeid. Er is een aparte wetgeving die toeziet op de arbeidsovereenkomst: de Wet Allocatie Arbeidskrachten. De gehele wettekst kun je hier nalezen:https://wetten.overheid.nl/BWBR0009616/
Andere overeenkomsten
Er kunnen ook op andere wijze dan op basis van een arbeidsovereenkomst afspraken worden gemaakt over het verrichten van werkzaamheden:
Oproepkracht
Partijen spreken af dat de oproepkracht kan worden opgeroepen als er werk is.
Aanneming van werk
Bijzondere overeenkomst waarbij de aannemer met een opdrachtgever overeenkomt een werk van stoffelijke aard te verrichten tegen een bepaalde prijs. Tussen beide partijen is dus geen dienstverband, en dus geen arbeidsovereenkomst. Deze overeenkomst wordt vaak gebruikt bij het maken van een bouwwerk.
Overeenkomst van opdracht
Veelal hebben deze werkzaamheden een dienstverlenend karakter.
Thuiswerkers en freelancers
Sommige overeenkomsten worden wel / niet als een arbeidsovereenkomst beschouwd. Bij een thuiswerker die thuis werk verricht zonder dat er sprake is van een gezagsverhouding of indien hij niet verplicht is het werk persoonlijk uit te voeren, is er geen sprake van een overeenkomst.
Het begrip freelance is geen juridisch begrip. Juridisch gaat het hier meestal om een 'overeenkomst van opdracht'. Er is dan ook geen sprake van een werkgever, uitsluitend van een opdrachtgever. Qua belasting val je in box 1, genaamd resultaat uit overige werkzaamheden. Vaak worden met freelancers ook de zzp'er aangeduid: zelfstandigen zonder personeel. Een freelancer dient zoals elk bedrijf zelf opgave en afdracht te doen aan de belastingdienst. (Een arbeidsovereenkomst, de verschillen op een rij, 2011)
Bibliografie
Een arbeidsovereenkomst, de verschillen op een rij. (19 december 2011). Opgeroepen op 3 oktober 2013, van Nobiles: https://www.nobiles.nl/index.php?id=37&article=257